A múlt TTK-ja - karavánunk története a TCM-ből

A Tevékeny Tevék a TC egyik legtöbbet megélt karavánja - ezt túlzás nélkül mondhatom.

2007 nyarán egy tízéves kislánynak, Zsuzsinak, és tevéjének, tapicskának eszébe villant két szó: tevékeny tevék. "Karavánnévnek való - gondolta - most már csak karavánt kéne hozzá alapítani." Feje tele volt ötletetekkel, mi minden lenne a karavánjában, ha megalapítaná - de az ötletek mit sem értek, ha a zsebe üres volt: nem volt benne, csak egy datolya. Gondolt hát egy merészet, ebből az egy datolyából hirdetést adott fel az üzenőfalon, miszerint datolyás hitvest keres. Így ismerte meg Apróságomat, akinek gazdája az akkor 16 éves Timi volt - és aki a jó ügytől valóban nem sajnálta datolyáit, amikben dúskált. Augusztus 9-én megalapították hát a Tevékeny Tevék (TTK) karavánt, tapicska vezetésével, ami Timi datolyáival és Zsuzsi ötleteivel döbbenetesen gyorsan fejlődött.

Augusztus végén nagyjából 700 Tevékeny Teve volt - mikor először történt a baj: Zsuzsi külföldre utazott nyaralni, Apróságomra bízta a karavánt. Egyszer csak döbbenten látta, ott külföldön, ahol a rokonoknál lehetősége nyílt netezni, hogy se karavánja, se hitvese! Nem értette, mi történt, édesanyját, aki otthon maradt, kérte e-mail-ben, hogy segítsen. Ő szegény azt sem tudta, hogyan kezdjen hozzá, hisz eddig nem foglalkozott ő a teve-ügyekkel. Szerencséjére épp akkor jött egy e-mail Zsuzsi egyik tevéjéről, Hópihusról, hogy szegény rossz bőrben van, nem etetik már egy ideje - ott volt a neve és a jelszava. Gondolt egyet, belépett Hópihushoz. Körülnézegetett, kicsit kitapasztalta, mi hogy van itt, és rájött, mi történt: egy csaló lány, egy bizonyos Petra Zsuzsi unokatestvérének adta ki magát, így írt Timinek hamis rágalmakat Zsuzsiról. Ő elhitte ezeket - miért is ne hitte volna, hisz alig 3 hete ismerték csak egymást - így távollétében azonnal elvált tapicskától. A TTK-ból is kilépett haragjában, de a rábízott karavánt előbb biztonságba akarta helyezni: mi sem volt természetesebb, mint hogy az "unokatestvérnek" adta, aki szentül megígérte, hogy vigyáz rá, mikor Zsuzsi haza ér, rögtön visszaadja neki. Nem tudhatta szegény, hogy Zsuzsinak egyáltalán nincs unokatestvére, és azt sem, ami a nap végére kiderült: Petra egy irigykedő tízéves volt, aki szeretett volna magának egy jó karavánt - hát így szerzett. Hópihusnak álló napjába és töménytelen datolyájába került, hogy visszaszerezze Zsuzsinak és Timinek karavánjukat - és azon a napon értette meg: milyen fontos ez nem csak nekik, hanem mind a 700 gyereknek, akik számára is meglepő módon körmük szakadtáig kitartottak. Estére, mire Zsuzsi itthon leszállt a vonatról, ismét tapicska nevén volt a karaván - örömünnepet ültek a Tevékeny Tevék! Akkor értették meg mindketten, Zsuzsi is és édesanyja is, hogy ez a karaván valami más - nem egyszerűen virtuális tevék gyülekezete; egy alakuló közösség volt már akkor, amit az a 700 gyerek, akik akkor tagjai voltak, megvédett, hisz az övék volt, szerették!

Így kezdett lassan az anyuka is tevézni, véletlenül került tevéjével, Hópihussal. A gyerekek rögtön elfogadták, sőt, később feladata is lett a karavánban: ő lett a szívdoki. Az egész úgy kezdődött, hogy egy tizenéves kislány arról mesélt neki, hogy szemüveges, és emiatt bizony társai részéről sok bántás éri. Ő úgy gondolta, ebben a témában sok mindenki érintett lehet, mi lenne hát, ha egy meghatározott időpontban a karaván fórumán együtt beszélgetnénk erről? A siker várakozáson felüli volt: rengeteg gyerek jött el, csakúgy, mint az első rendelést heti rendszerességgel követő továbbiakra. Sok-sok dologról szó volt már: szerelmes kérdésekről, barátsággal, családdal, iskolával kapcsolatosakról; féltett titkaikba avatják be a gyerekek az őket meghallgató felnőttet, aki minden héten az ő leveleikből választja ki az aktuális rendelés témáját. Sajnos, szomorú témák is terítékre kerülnek: alkoholista édesapa, aki rettegésben tartja a gyerekeket, édesanya súlyos betegsége, esetleg halála - de szó volt már arról is, hogyan lehet feldolgozni kutyánk, cicánk elvesztését, és írt olyan nagyfiú is, aki szorongott, mert kistestvért vártak, félt, hogy megérkezésével rá nem jut majd idő. A kamasz lelkek, tini szívek problémáit igyekszünk megoldani ezeken a rendeléseken - amiket a Tevékeny Tevék nagyon-nagyon szeretnek.

De akárhogy is, fárasztó, nehéz dolog egy 1.000 fő feletti karaván vezetése egy nem egész 11 éves kislánynak: így aztán Zsuzsi 2007 őszén feladta. Sok lett neki, hogy felső tagozatba került, ami több tanulással jár - és ugye itt van ez a népes karaván, amit lelkiismeretesen, szívét-lelkét beleadva irányított mindig. Meghirdette hát körlevélben, hogy azt a tevét keresi, aki hozzá hasonlóan, szívvel-lélekkel, datolyát sem sajnálva vezetné tovább a karavánt. A sok jelentkező közül egy Miss Putyi nevű tevére esett a választása, neki adta - könnyekkel a szemében - szeretett karavánját. Ő maga ki is lépett, nem akart "mezei" teve lenni saját karavánjában - rengeteg teve követte őt akkor, amire nem is számított. Nem is álmodta ő, hogy ennyien szeretik! Ám szíve visszahúzta, így örömmel vette, mikor Miss Putyi azt kérte: segítsen neki addig a pár napig, amíg ő el van tiltva a géptől rossz jegyei miatt. Tehát Miss Putyiról ugyan, de ismét Zsuzsi vezette a Tevékeny Tevéket. Sok teve kérte, és Hópihus is ezt tanácsolta, hogy ha úgy is így van, adja vissza a vezetést a mindenki által szeretett tapicskának. Milyen szerencse, hogy hajlott a szóra: alig hogy ez megtörtént, Miss Putyit valami miatt kizárták a TC-ről! Ha akkor az ő nevén van a karaván, ma nem lennének Tevékeny Tevék!

A TTK az augusztusi TCMagazinban

Attól fogva Zsuzsi ki nem adná kezéből a karavánt! 2007 szilveszterén fergeteges évbúcsúztatót rendeztünk - akik már akkor velünk voltak, még a mai napig emlegetik: óránként más játék volt, azonnali datolya-nyereménnyel, éjfélkor buli a 3Dcseten, és még hajnalban is együtt voltak a Tevékeny Tevék - akkor már 1.500-an!

A karavánvezetők, tapicska és Hópihus (aki addigra már "hivatalosan" is a TTK másod-vezetője volt, hisz rájöttek: szükség van egy felnőtt megfontoltságára) meglepetéssel kedveskedtek szilveszterkor a Tevékeny Tevéknek: akkor jelent meg a TTK Magazin első száma. Ez a hivatalos karaván újságunk, Hópihus irányításával készítik a Tevékeny Tevék - immár 2. éve, minden hónapban. Érdekes rovatok vannak benne, pl. ország- és világjáró, állatos érdekességek, sztárpletykák, receptek, TTK-híradó, interjúk a karaván legérdekesebb tagjaival, könyv- és programajánló, stb. Nagyon kedvelt lett a Magazin, nem is gondoltuk volna! Közel két éve töretlen a lelkesedés, amivel az olvasók olvassák - és amivel készítői írják! Bárki jelentkezhet a karavánból, hogy segíteni akar benne - mindenki biztosan fog feladatot kapni! Vannak tevék, akiknek állandó rovatuk van, amit az első számtól kezdve ők írnak minden hónapban - és vannak olyanok, akik csak egy-egy szám egy-egy írásának erejéig próbálják ki magukat újságíróként.

De egy ekkora lélekszámú társaságban kell is, hogy mindig legyen valami más, valami újdonság, hogy ne fulladjon unalomba az egész. Ezért lett pl. a tehetségkutató. Minden hónapban más műfajban keressük a TTK legtehetségesebbjét - sorrendben: rímfaragó, billentyűrajz, meseíró, paint-rajz, fejléc-készítés, fotózás; épp most tervezzük, hogy kibővítjük a palettát sok teve kérésére a ceruzarajzzal. Az első héten az adott műfajban bárki jelentkezhet, téma-megkötés nélkül, a következő héten már megszabjuk a témát, és már csak kb. 35-40 teve marad, a következőn kb. 20 - és így tovább a hónap utolsó vasárnapjáig, amikor is kiderül, ki lett a legtehetségesebb az adott műfajban. Az ő jutalma a datolyán kívül a "hírnév": egy interjú a TTK Magazinban.

A legemlékezetesebb talán, mikor Witamin nyerte meg a decemberi fotós tehetségkutatót. Mint az interjúból kiderült, Witamin egy 28 éves orvosnő, aki kisfiával van otthon; a tehetségkutató után elvállalta, hogy ő lesz a karaván doktor nénije, neki tehetnek fel a tevék ugyanúgy kérdéseket, mint Hópihusnak, ha a lelküket nyomja valami - csak Nócit, azaz Witamint testi jellegű kérdésekkel "illik zavarni". Állandó rovata is van a TTK Magazinban "Erről is beszélnünk kell" címmel - szó esett már itt, csakúgy, mint heti rendelésein, mindenféléről: ételallergiáról, a kamaszok túlterheltségéről, de akár az első havi vérzésről is. Akkor pedig, mikor hírét vettük, hogy nővérével együtt játszik a Széf című vetélkedőben, az egész TTK a TV-k előtt ült és egy emberként szorítottunk neki - a csetszobánkban tolongtak a tevék akkor este, hisz muszáj volt egymással megbeszélni az eseményeket! Az egy nagyon jó este volt - a mai napig emlegeti Nóci is és többiek is!

De lett közben állatorvosunk is, egy 26 éves nagynéni személyében, aki unokahúgával tevézik - és a valóságban is állatorvos. Neki kis kedvenceinkkel kapcsolatos kérdéseinket tehetjük föl.

Sok felnőtt van itt rajtuk kívül is - bár karavánunk közönsége zömében a 10-18 éves korosztály. de egyre több az anyuka, vagy akár gyerek nélkül tevéző felnőtt, és az egészen pici gyerek is. Jelenleg a legkisebb karavántagunk ovis, a legidősebb pedig nyugdíjas - itt mindenki jól megfér egymás mellett.

És ez örökké így is lesz, boldogan élünk a magunk teremtette, kis közösségünkben - hittük mi, Tevékeny Tevék, egészen 2009 március 18-ig. Ekkor azonban - mikor a toplista 9. helyén állt a közel 600 napos karaván, 2.300 taggal - olyasmi történt, amit senki még csak elképzelni sem mert; ez a nap fekete betűkkel írta be magát történetünkbe: valaki feltörte tapicskát (holott 28 karakterből álló jelszava "bombabiztos" volt - legalább is annak hittük) és feloszlatta szeretett karavánunkat. Döbbenet lett úrrá a Tevékeny Tevéken - majd mikor felocsúdtunk, iszonyatos tenni akarás! Nem volt zűrzavar, nem volt káosz, valahogy mindenki megérezte, mi a dolga: tudta a huszonéves egyetemista lány, aki az ijedt kicsiket terelgette, tudta az érettségiző nagylány, aki hajnalig küldte a meghívókat a tevéknek, tudta a felnőtt férfi, aki tapicskáék gépét vírustalanította, tudta a kiskamasz ikerpár, akik azonnal, a feloszlatás után újra indították a karavánt, hogy addig is, amíg mi, vezetők tudomást szerzünk a döbbenetes eseményről, összegyűjtsék a Tevékeny Tevéket, és tudta az a rengeteg kicsi, akik datolyáikat nem kímélve hirdettek akkor! A döbbenet még négyszer ismétlődött meg 2 nap alatt (!), de a Tevékeny Tevék nem hagyták magukat! Kitartottak mindannyiszor, így ma, 2 és fél hónappal az utolsó feloszlatás után ismét 2.000 fölötti a létszám, és a toplista 13. helyén állunk. Megvédtük, ami a miénk - és innen üzenjük annak az elvetemültnek, aki ezt tette, hogy ezután is megvédjük, ahányszor csak kell, ha netán ez a gyalázat még egyszer megismétlődne! Szeretjük ezt a karavánt, ezt a közösséget, ami itt kialakult - és bármit megteszünk érte, egymásért!

Egyébként a feloszlatásnak, bármily meglepő, köszönhetünk is sok mindent: sok új barátot, sok tevét, akik összetartásunk hírére csatlakoztak hozzánk - kíváncsiak voltak a karavánra, ami ötszöri (!) feloszlatás után is talpra állt, sőt, visszaverekedte magát a legnagyobbak közé. Ha ez nincs, piros csetadminja sincs a TTK-nak: hisz a feloszlatás körüli napokban ismertük meg HARD-ot, a piros admint, aki egy éjszakán csatlakozott is a karavánunkhoz. Ha nincs ez a feloszlatósdi, nem ismerünk meg sok igaz barátot: a fiút, aki feloszlatásunk napjaiban félre tette saját karavánját, azért, hogy nekünk segíthessen, a huszonéves fiatalembert, akivel karavánjaink életre szóló barátságot, sőt, "rokonságot" fogadtak egymásnak (hisz ő lett Hópitapi nevű tevénk férje, akivel a zűrzavaros napok alatt vezettük a karavánt tapicska helyett), az anyukát, aki velünk tevézik, mióta lányai elmesélték, kálváriánkat. Köszönjük nekik, hogy vannak - igaz szívű tevegazdik a virtualitás rideg, lelketlen világában! De köszönjük mindenkinek, aki a zűrös napok alatt bátorított bennünket - a felnőtt karavánvezetőknek, akik szárnyaik alá vették az esetleg hozzájuk forduló tanácstalan aprónépet, a zűrzavar elültével visszairányították őket hozzánk; és mindenkinek és mindenkinek, akik azon szorítottak, hogy sikerüljön megcsinálnunk! De hadd köszönjem meg elsősorban a Tevékeny Tevéknek, annak a 2.000 gyereknek és felnőttnek, akik megmutatták, milyen fontos számukra ez a közösség, amelynek tagjai!

Velük, értük megcsináltuk, sikerült! A TTK újra virágzik - és várjuk az új tagokat!

Igyekszünk újabb és újabb ötletekkel előállni, így lett pl. két vándor tevénk, akiket minden héten más karavántag nevelhet; így tartottunk pl. hatalmas esküvőt a cseten: tapicskának és új hitvesének; hisz a régi jó Apróságom egy itt szövődött szerelem miatt kérte, hadd mehessen inkább hozzá annak a fiúnak a tevéjéhez, akit a TC-n ismert- és szeretett meg. Nem lett hűtlen a karavánhoz, tevemegőrzőnket is töretlenül vezeti - de a szerelem, az szerelem, ez előtt fejet kell hajtanunk!

Mert van nekünk tevemegőrzőnk is, ahová akkor lehet beadni a tevéket, ha a gazdi nyaralni megy, vagy más okból ideiglenesen nem tudja gondozni - Timi 30 napig ellátja. De árvaházunk is van, ahol azok a tevék élnek, akikről lemondtak gazdáik, akiket ide adnak, inkább, mint sem hagynának meghalni. Innen örökbe lehet őket fogadni, vagy nyeremény-teve lesz belőlük - az árvaházat három nagyon lelkiismeretes lány vezeti.

Vagy ott a VIP-szekció, ahol a sok pontos, 1.000 nap feletti tevék élnek, akiknek gazdái már nem tevéznek és nekünk adták kedvenceiket. Őket Szandi neveli, tapicska jelenlegi hitvese. Ezek a tevék az aranytartalék: arra tartogatjuk őket, ha "valakinek nagyon kell" - pl. mikor egy kedves karavántagunknak, Melviciának ellopták 6 éve nevelgetett tevéjét, akkor kapott innen egy hasonló korút, hogy ne egy újszülött kis tevével kelljen újra kezdenie mindent. De ezek azok a tevék is, akiket bármikor eladhatunk, ha datolya-ügyben megszorulna a karaván.

És ez az, elérkeztünk a datolya témájához, ami a mi karavánunkkal kapcsolatban óhatatlanul felmerül! Sokan vágják a fejünkhöz: "datolya-hegyekkel könnyű nagy karavánt csinálni!" Én ezt másképp mondanám: jó ötletekkel, kreativitással könnyű nagy karavánt csinálni. Annak idején, mikor az üzenőfalon a hirdetés ára egy datolya volt, nekünk voltak állandó hirdetőink, akiknek az volt a feladatuk, hogy tevéket hozzanak létre, érettségiztessék le őket és az így kapott datolyából hirdessék a karavánt - a tevék pedig bekerültek az árvaházba, ahol gondjukat viselték, amikor megnőttek, akkor pedig nyeremény teve lett belőlük. Így való igaz, hogy naponta sok-sok hirdetésünk volt - sokan haragudtak is ránk emiatt. Pedig hát a lehetőség bárki számára ott volt - mi éltünk vele, mások pedig, ahelyett, hogy ugyanezt tették volna, bennünket szidtak inkább miatta.

De bevált ötlet az is, hogy a körleveleinkben, a Magazinunkban lehet fizetett hirdetést feladni: egy datolyáért a körlevélben egy hétig kint van a hirdetés - a hirdető garantált szolgáltatást kap, hisz a körlevelek minden reggel több mint 2.000 tevéhez jutnak el.

De sok datolyát spórolunk azzal is, hogy hármasával küldjük őket a játék-nyerteseknek, megvárjuk, míg összejön a 3. És az utóbbi időben sokan nem is kérik már nyereményeiket - sokan csak a játék kedvéért játszanak, a hangulat kedvéért vannak itt. Sőt, még többen vannak olyanok, akik - szigorúan önként! - datolyával támogatják a karavánt. Nem mondom, hogy nekünk már nem is kell rendelnünk - persze, kell, de sokkal könnyebb így, hogy nem kell kizárólag erre hagyatkoznunk. Persze, ehhez előbb el kellett érnünk, hogy a tevék rájöjjenek: nem minden a datolya, vannak ennél fontosabb dolgok is: az egymás iránti szeretet és elkötelezettség, az együvé tartozás érzése. Nálunk ezt már értik a tevék - az újonnan belépők nem azonnal, de napok alatt ez nekik is vérükké válik, az ő szemléletük is átalakul.

A nyárra meglepetésünk van a karaván tagjainak, egy nagy, közös kaland: valódi nyári tábor. Augusztusban egy hetet töltünk együtt, Tevékeny Tevék, kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek Balatonszárszón, egy ifjúsági táborban. Az igény erre már tavaly felmerült - de már késő volt megszervezni. ezért megszerveztük most - aki velünk tartana, szívesen látjuk!

Az eredeti kérdés, ami miatt írni "kellett" az volt: miért a mi karavánunk a legjobb? Nem a TTK a legjobb - de mi, 2.200-an szeretjük. A "titok" ennyi: ne ígérj soha olyat, amit nem tudsz betartani, legyenek szórakoztató programok, ja, és mindenkihez legyen egy-egy jó szavad - hisz a jó szóra mindenki jó szóval reagál. Ne tégy különbséget a tevék közt - kicsi vagy nagy, sok pontos vagy kevés - mind ugyanannyi legyen a szemedben! És fontos még a rendszeresség, kiszámíthatóság: nálunk a napi 2 körlevél vált be, ha esik, ha fúj, minden reggel megkapják a tevék, hogy aznap milyen játékok vannak - este pedig, hogy ezeken kik nyertek és mit. Vannak, persze, akik ezt nem szeretik - de a többség annyira megszokta, hogy a feloszlatás körüli napokban, mikor ezek nem voltak, hiányérzetük volt a tevéknek, akkor nyugodtak meg, amikor ez ismét helyreállt.

Lassan közeledik augusztus 9, a kétéves születésnapunk - ekkorra valószínűleg újra megleszünk 2.300-an, újra a 9. helyen, mint a feloszlatás előtt. A nagy bulit majd Balatonszárszón rendezzük, hisz éppen aznap megyünk majd oda. Örömmel várjuk, bár az örömbe egy kis üröm is vegyül: eszembe jut az a sok-sok teve, akiknek napok kellettek volna az 500 napos karavántagságért járó hűség-kitüntetéshez - és akik sajnos a feloszlatás miatt ettől elestek. Pedig ha valaki, hát ők igazán megérdemelnék karavánunk iránti hűségük elismerését - hisz bizonyítottak mind: náluk hűségesebb tevéket elképzelni sem lehet!

Hát, így éldegélünk mi, 2.200-an Tevékeny Tevék, a magunk teremtette kis béke szigetén - jól megnőtt a kis karaván, amit annak idején egy tízéves kislány megálmodott és elindított a siker útján. Ha bárki, bármikor bekukkant csetszobánkba, "telt házat" fog találni, nyüzsgő életet - ahol a betérőt mindig szívesen fogadjuk! Ugyanez mondható el fórumunkról és honlapunkról (www.tevekeny-tevek.gportal.hu) is - nézz be Te is, örömmel várnak a Tevékeny Tevék!

Utójáték:
Aug. 18-án meghalt egy karaván: a Tevékeny Tevék… Rá 2 órára született egy új karaván: a Tevékeny Tevék…

Az elsőt, a 2.300 fős, kétéves karaván-legendát (aminek történetét a júliusi, az augusztusi és a szeptemberi TC Magazinban is megtalálod) megálmodói és 2 éven át hű vezetői, a 12 éves kislány és édesanyja szívszakadva bár, de maguk oszlatták fel – nem lévén más választásuk: elharapóztak a karavánban az ekkora létszám mellett szinte törvényszerű és kivédhetetlen indulatok és nézeteltérések. Lelkük egy darabja is a karavánnal halt akkor… Úgy tervezték, nem tevéznek tovább, hisz ha nincs a TTK, nincs miért – ám a sors másképp akarta: rengeteg igaz szívű Tevékeny Teve lelke egy része is meghalt akkor – ők kérték, hogy induljon újra a TTK, hisz nélküle valóban mit sem ér a tevézés!

Győzött tehát a szív a józan ész fölött: a TTK újra indult! A karavánóriásnak meg kellett halnia ahhoz, hogy poraiból megszülethessen az új karaván, az új Tevékeny Tevék. A torzsalkodás, a békétlenkedés a régi karavánnal halt, ami megmaradt, az a szervezettség, a sok program, a tartalmas időtöltés lehetősége, és az igazi „TTK-hangulat” - ezzel várunk Téged is az új TTK-ban!

Korok
Játékok
Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...